Gör din egen lampskärm

Bli din egen designer
För att skapa en personlig känsla i hemmet kan det vara kul att skapa sin egen lampskärm. Belysning påverkar ett rum enormt. Med den rätta belysningen kan ett rum bli otroligt mysigt och hemtrevligt. Genom att skapa en egen lampskärm väljer du själv hur du vill att rummet ska kännas. Du kan själv välja material, färg och form på skärmen och verkligen skapa en unik lampa till ditt hem. Det behöver inte vara svårt med de rätta tillbehören. Du kan skapa en lampa från grunden genom att använda ett ringsätt och några verktyg alternativt klä om en gammal lampa då själva ringarna och stommen redan finns. Du behöver dock inte göra en klassisk lampskärm utan kan använda allt ifrån bestick till papper för att skapa en originell lampa.

För att göra din egen lampskärm krävs en del tillbehör. Först och främst behövs ett ringset och en stomme. Sedan behövs Tyg, dubbelhäftande tejp, lampskärmsplast och lim. Det är viktigt att börja med att stryka tyget noggrant. Sedan dras skyddspappret bort från plasten och plasten fästs på insidan av tyget. Här får man vara nog så inte tyget skrynklar sig under platsen. Man kan låta plasten vara lite längre än tyget för att undvika en tygskarv. Ca 12 mm av tyget ska sparas längs långsidorna och 5-6 mm längs kortsidorna. Överflödig textil klipps bort. Sedan används den dubbelhäftande tejpen för att vika in kanterna av tyget vid kortsidorna. Ringsetet kläs sedan in med den dubbelhäftande tejpen och tyget med plasten rullas in på ringarna. Se till att ringarna står rakt i förhållande till tyget. När ringarna klätts in i tyget ska änden fästas med superlim och kanterna på kortsidorna vikas in över ringarna. Ett litet verktyg, till exempel ett bankkort kan användas för att peta in tyget under ringarna så att finishen ser ännu mer proffsig ut. På detta sätt har du skapat din egen lampa.

Sätt en personlig touch på ditt hem

Gör din belysning unik
En lampskärm behöver inte vara svår att tillverka själv. Genom att följa ovanstående beskrivning kan det inte bli fel. Ringset och de andra tillbehören kan köpas i en lampbutik eller hobby/pyssel-butik. Du kan själv välja tyg, om du vill använda designtyg, ett tyg med eget tryck eller ditt gamla favorittyg. på så sätt blir din skärm ytterst personlig. Bara fantasin sätter gränserna när du ska skapa din egen lampa. Några exempel på originella lampskärmar är att ta skedar och fästa över en lampa som en blomma. Även papper som klipps i långa remsor kan användas som en skärm och skapa en vacker belysning i rummet. En annan idé är att fästa tygblommor runt hela skärmen. I en värld där allt går att få tag på med ett klick utan att behöva anstränga sig är det tillfredsställande att vara kreativ och själv skapa något för sitt hem. Det skänker en slags tillfredsställelse som inte går att köpa för pengar och är något som alla borde testa. Varför inte börja redan idag med en så enkel men effektfull sak som en lampskärm.