Belysning i sovrummet

Mångas första reaktion när man nämner belysning i sovrummet är kanske att den inte är så viktig, eftersom det ändå ska vara släckt i rummet större delen av tiden. Den tid som man ska tillbringa i rummet, då man faktiskt behöver belysning, ska dock inte föraktas, och det är minst lika viktigt att belysningen fyller rätt funktioner då som det är i resten av huset.

En typ av belysning i sovrummet som är mycket viktig är till exempel läslampor, eftersom många tycker om att läsa eller lösa korsord i sängen, vilket kräver ordentligt ljus. Den absolut bästa formen av läslampa är sådana som kan monteras på väggen ovanför sängens huvudända, eftersom ljuset då kan riktas rakt mot boken. Det gör att den som läser får tillräckligt med ljus, samtidigt som den som ligger bredvid störs så lite som möjligt av ljuset.

Självklart behöver man också bra takbelysning i sovrummet, så att man har ordentligt med ljus när man till exempel ska klä på sig på morgonen. Förutom att takbelysningen ska lysa upp rummet ordentligt är det dock inte mycket man måste tänka på mer än att den stilmässigt ska passa in i resten av rummet.

Slutligen är mysbelysningen en viktig faktor i sovrummet, eftersom man sannolikt inte vill ha starkt ljus i rummet precis innan man ska sova eller när man just har vaknat på morgonen. Det kan därför vara en bra idé att installera dimmers till takbelysningen, eller att ställa ut mindre, svagare bordslampor på nattduksborden och i fönstret.

Något annat som behövs i sovrummet förutom belysningen, och som trots allt nog är det viktigaste i rummet, är en säng. Om du funderar på att byta ut din nuvarande säng mot en bättre, i samband med att du också uppgraderar belysningen i sovrummet, ska du gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort utbud av sängar för alla smaker.