Belysning i trädgården

Det är inte bara inomhus som det är viktigt att tänka på belysningen; om man har en villa fyller också belysningen utomhus viktiga funktioner. Precis som inomhusbelysningen kan till exempel utomhusbelysningen fungera dekorativt. På samma sätt som man ställer en lampa i fönstret för att ljusa upp kvällarna kan man placera en spotlight under ett träd på tomten för att lysa upp det, eller placera små ljuslyktor längs med en gång i trädgården.

Självklart fyller dessa ljuspunkter också en praktisk funktion – de gör det lättare att se var man går om natten i trädgården. Av den anledningen är en mycket praktisk form av utomhusbelysning en lykta ovanför ytterdörren, så att man utan problem kan se vad man gör när man ska låsa upp dörren när man kommer en vintereftermiddag i december, då det redan är becksvart ute.

Sådan belysning har självklart även en annan positiv effekt, nämligen att den ökar tryggheten. Genom att man ser ordentligt i sin trädgård förhindrar man att obehöriga vistas på tomten, till exempel inbrottstjuvar som rekognoscerar. För extra trygghet kan man koppla utebelysningen till rörelsedetektorer på tomten, så att lamporna tänds när något rör sig utanför huset. På det sättet får man alltid en varning om någon skulle närma sig huset som inte hör hemma där.

Självklart finns det också belysning man kan ha i trädgården som är rent dekorativ. Inför en middag på gräsmattan med vänner, eller bara en sen sommarkväll på altanen med ett glas vin, förhöjer det till exempel stämningen markant om man hänger upp en ljusslinga längs med fönsterkarmen eller i ett närliggande träd. Det finns en mängd olika varianter, och man kan välja det som passar ens stil bäst: klassiska glödlampor på slinga, vita bollar eller kulörta ljus? Det finns något för alla. En annan klassisk form av utebelysning för fest är marschaller, som ger trädgården det varma, fladdrande skenet från öppna lågor. Det är svårslaget när det gäller både mysfaktor och effekt.

Om du skulle vilja skapa en trädgård med belysning som verkligen har wow-faktor inför ett speciellt tillfälle, som en bröllopsfest eller en studentmottagning, kan en lösning om man inte har råd vara att ta ett lån på mobillan.se. Då kan man både ha kakan och äta den, genom att man kan bjuda sina gäster på spektakulära ljusdekorationer, samtidigt som man kan betala för dem när man faktiskt har pengar.