Belysning på verandan

I vårt land blir det lite för fort mörkt under större delen av året. En upplyst veranda skapar därför helt nya möjligheter till samvaro och avkoppling under våren, sommaren och hösten. Idag har man som konsument fler alternativ än någonsin när det gäller belysning för verandor, altaner och balkonger. I det här inlägget ska vi gå igenom några av de alternativ man ställs inför och vad det är viktigt att man tänker på innan man gör slag i saken och ljussätter sitt uterum. En upplyst veranda innebär även att man får något trevligt att titta på genom fönstren på kvällen.

Ta hjälp med elen

Det finns en del tekniska aspekter man behöver väga in vid montering av utomhusbelysning. Kontakterna måste vara skyddade eftersom kombinationen el och vatten i värsta fall kan vara farlig. Finns det inte redan kontakter man kan använda kan det vara så att man enligt lag måste anlita en behörig elektriker för arbetet. Ett modernt och miljövänligt alternativ är att installera lampor som drivs av solceller. Ju fler celler lampan har, desto starkare ljus avger den. Värmelampor kan vara ett bra alternativ om du vill kunna njuta av din uteplats under hösten och tidigt på våren. Fundera över vilken färg du vill att ljuset ska ha, det finns många alternativ som kan bidra till olika stämning på verandan. Fortsätt läsa om du är nyfiken på inredningsknepen som gör uteplatsen perfekt!

Att inreda med ljus

tillsammans med läckra utemöbler kan bra belysning förvandla en uteplats till ett väldigt attraktivt rum. Lampor handlar inte bara om att kunna se efter det att solen gått ner. Belysning skapar en speciell atmosfär, inte minst utomhus där man kan ta del sval bris, ljuden från trädgården och de naturliga dofterna. Att rikta belysning mot en vägg där man har växter ger väldigt snygga skuggeffekter. Ofta är det mer raffinerat att välja flera mindre ljuskällor som till exempel spots än en enda, lite starkare, lampa. Lampor med dimmereffekt som gör så att man kan kontrollera hur starkt sken man vill ha är alltid en bra idé. Lampan i sig själv bör även, genom sitt utseende, passa in i den miljö du vill skapa på verandan.