Lamptrenderna genom tiderna

Lampan är givetvis i första hand praktisk och något vi faktiskt har ett stort behov av för att klara vardagen. Men precis som all annan del av hemmets inredning, så har även lampan gått igenom en rad olika trender genom tiderna. Trender som ibland har återkommit och en del som många kan glädjas över att de passerat.

Belysningstrender utomhus

Det finns givetvis lamptrender som kommer och går även i trädgården. Dessa är dock oftast inte lika extrema så det är svårare att komma på exempel att dra sig till minnes. En ganska ny trend som utmärker sig är större LED-belysning i form av krukor eller stolar samt bord som lyser i färger. Annars har utebelysning ofta en mer ihållande design som välkomnar gästerna och är mer robusta, så man slipper byta ut dessa allt för ofta.

[b]*Golvlampa med flera ljuspunkter.[/b] Det var inte ovanligt med fem armar med vars en ljuspunkt i metall, guld eller silverfärg som sträckte sig över soffan. Populär under 70-80-talet och har på senare tid sålts flitigt på auktioner, vilket tyder på att det ännu är många som vill ha lampan i sitt hem.

[b]* Neonlampa[/b] Under senare tid har neonlampor i all världens färger och motiv blivit ytterst populärt. Det är roligare modeller som barn uppskattar men som även ger oss vuxna möjlighet att plocka fram barnet i oss själva, och samtidigt kunna inreda hemmet trendigt. Vanliga motiv är enklare texter eller figurer såsom flamingos, ananas, kaktusar eller glassar.

[b]* Lightbox.[/b] Också en senare trend som varit svår att missa. Det är helt enkelt en upplyst box med text. Dessa har oftast en enkel design och finns med olika antal bokstäver, så du själv kan välja texten du vill ha.

Till barnen

Det finns många roliga lampor som säkerligen uppskattas av barn oavsett trendens år. Därför brukar dessa trender vara återkommande. Trots att det numera är väldigt populärt med neutrala barnlampor i diskreta och dämpade pastellfärger med vackra motiv såsom djur, så finns det nog många barn som hellre skulle vilja ha en färgglad och rolig lampa. Nedan följer några exempel som de flesta säkert kommer ihåg:

[b]* Lavalampa.[/b] Trots sitt futuristiska utseende så lanserades lavalampan faktiskt redan under 60-talet för första gången. Under 90-talet poppade trenden upp ordentligt på nytt och det var nog inte många barn som inte önskade sig en sådan.

[b]*Discolampa.[/b] Den snurrande discolampan med olika färger finns numera med många ljusfunktioner.

[b]*Medusalampa/Optisk fiberlampa i flera olika färger.[/b] Det här är i synnerhet en rolig lampa för barn, med sin spretiga, rörliga och färgglada design.

Det finns en uppsjö nämnvärda lampdesigner men jag vill avsluta med en riktig klassiker. En tidlös design man bara måste nämna är bankirlampan med en grön glasskärm. Den kom redan under 1800-talet men är än idag otroligt populär att ha på skrivbordet.