Miljövänlig el

Vad är miljövänligt el? Förnybara energikällor skall vara de mest miljövänliga energialternativen som finns. Förnybara energikällor är t.ex. vattenkraft, solkraft och vindkraft. Oftast måste man komplettera de miljövänliga alternativ med mindre miljövänliga. Kärnkraft räknas inte som miljövänligt energi även om den inte släpper ut farliga gaser i atmosfären eller är upphov till utsläpp av växthusgaser. Däremot ger kärnkraft giftiga rester av uran, som måste slutförvaras länge i stabila och säkra förvaringsplatser. Sedan vet vi alla vad som hände vid Tjernobyl. Som konsument kan du välja miljövänligt el eller “grön el” hos din elleverantör, som i sin tur köper el från förnybara energikällor. Miljövänligt el kostar något mer per kw/h, men skillnaden är marginellt. De största kostnader i elpriset kan man inte påverka själv som fasta avgifter, miljöpåslag, elcertifikatsavgift, nätavgiften och mervärdeskatt.

Att välja miljövänligt

Den saknade biten
Det finns många elbolag och elabonnemang att välja på. Rörligt, fast eller mixpris? Miljömärkt eller inte? Bor du i en villa eller lägenhet? Hur ska du betala, månadsvis / kvartalsvis , pappersfaktura eller autogiro etc. Enklast är att kika på nätet, https://www.zmarta.se/ är sajten där du kan jämföra elbolag och byta till vad du vill. Det behövs bara några klick och sedan kan du välja vad som passar bäst just för dig. Det är bra om du har en gammal elräkning till hands, där du kan se årsförbrukningen för att få det bästa erbjudandet.

Köp inte grisen i säcken

Idag köper människor tjänster och abonnemang som aldrig förut. Det är lätt att tappa kontrollen för alla kostnader som man har tagit på sig under åren. Gör en vana för dig och jämför dina el, mobil och försäkring minst en gång per år. Det är viktigt att vara påläst när du kontaktar dina leverantörer. Jämför alltid innan du köper och fortsätt att jämföra även i framtiden för att få mest av dina pengar.