Taklampor

De allra flesta håller med om att ljuskällor och rätt sorts belysning är mycket viktig för trivseln i bostaden. Valet av lampor spelar stor roll för känslan i hemmet. Takbelysning överlag fungerar ofta som en viktig och övergripande ljuskälla, men den bör riktas och utnyttjas på rätt sätt. Allra bäst blir det om taklamporna i huset kombineras och samverkar med riktade ljuskällor på lägre nivåer för att skapa ett mjukt ljus som inte skadar, bländar eller överanstränger ögonen.

Balans och harmoni

Det finns nästan lika många olika sorters lampor som människor och det finns något för alla. På LampGallerian.se hittar man såväl inspiration som ett stort sortiment av stilrena taklampor att välja bland. Här samsas den klassiska takpendeln med moderna plafonder, nytänkande skensystem, snygga spotlights och praktiska lysrörsarmaturer. Taklampan är nämligen en viktig blickpunkt och inredningsdetalj som förtjänar att väljas med omsorg. Rätt taklampa kan sätta tonen för hela rummet.

Det viktigaste när det gäller valet av olika taklampor till hemmet är att man funderar över rummets funktion och väljer en belysning som skapar harmoni och balans. Ett barnrum kräver till exempel en annan sorts taklampa än ett matrum där man kanske vill ha en utsökt kristallkrona som lyfter hela inredningen. I köket är det ofta vanligt med en taklampa som hänger ner över köksbordet och tjänar både som dekoration och riktad ljuskälla. I ett vardagsrum kanske man uppskattar rörliga armaturer och spotlights som man kan vrida och vända på efter tycke, behov och smak.

Olika färger och former

Det breda sortimentet och utbudet omfattar inte bara olika typer av taklampor utan också lampor i olika material och färger. Moderna taklampor i klassiska och enkla former samsas med retrostil och färgglada pasteller. Mjuka och fluffiga lampor tilltalar en del kunder medan andra vill ha taklampor av mässing eller krom. Den industriella känslan genomsyrar vissa hem medan andra önskar en dyr designlampa från något välkänt varumärke. Variationen är nästintill oändlig. Oavsett vad man väljer behöver man känna in rummet och verkligen planera belysningen efter behov och känsla. Riktigt skarpa taklampor hör kanske bäst hemma i garage eller förråd där man behöver rejäl och praktisk belysning istället för att skapa en känsla av ett mysigt och inbjudande hem.

Vintagelampor

Något som har blivit populärt på senare tid är vurmen för 1950-talet och inte minst taklampor från förr. De som inte vill köpa nya lampor letar med ljus och lykta på auktioner, i antikvitetsaffärer eller second handbutiker efter den rätta lampan. Här är man inte bara ute efter det rätta utseendet utan även den genuina känslan som bara en äkta vintagepryl kan ge. Det är också vanligt att köpa lampor i onlinebutiker eller på Tradera. Inte sällan kan man komma över en älskad vintagelampa efter en gammal släkting.