Trender: belysning & lampor!


Det senaste året har inredningstrenderna genomsyrats av hållbarhet och mer miljövänliga alternativ och belysningen är inget undantag. Dessutom ser man många snygga inslag av dämpade färger i form av detaljer och material som inte synts tidigare. Trenderna 2019 har varit starka och kommer fortsätta fram till nästa år. Här är några trender som du kan inspireras av när det gäller belysning och lampor.

Nu är det bara några månader kvar till 20-talet och med detta nya årtionde på ingång – är det dags att blicka framåt. Färger, trender och material förändras ständigt varje decennium men ännu starkare är viljan att leta efter lampor som är både miljövänliga och trendiga. De nya trenderna som syns bland inredningsexperter är bland annat varmare färger och även rundare former. En trend som kommer att bli större nästa år är plisserade lampor med dova färger, där belysningen är mycket mjukare och ger känslan av värme. Dessutom går vi bort från skrytiga och pampiga trender som varit populära under 2010-talet, då 2020-talet inspireras av asiatiska lampor såsom rislampor – då det ger en levande känsla i hemmet.

Andra trendfaktorer är lampor med inspiration från 60-talet och då främst från den senare delen av det årtiondet. Dock hämtar inredare inspiration i allmänhet från just 60-talet, då stilen är mer lekfull och retro. Detaljer som då passar in i den här inredningsstilen är främst lampor i glasmaterial och runda former. Tänk gärna på att kombinera det färgglada då det även kan passa ditt Nettofönster i kombination med dessa mer eleganta lampor eftersom det ger en snygg kontrast i hemmet.


Om du däremot inte är så mycket för regler, kan 80-tals inspirationen passa dig bättre. Bryt alla regler och normer och inred med mustiga färger och färgade lampor av alla slag. Ovanliga former är i fokus här då lamporna kan ha olika färger och material då detta är trenden. I detta sammanhang kan du köpa en lampa med gröna och gula färger – då det ger dig extra poäng för att bryta mot normen. Dessutom är det just blanka material som är kompatibla i den här stilen.

Årets största trend är utan tvekan hållbarhetstrenden och det är även en viktig trend.

Miljömedvetenheten drivs av yngre konsumenter som är mer medvetna, men även människor som köpa unika varor utan att skada miljön. Det är därför andrahandsmarknaden har blivit särskilt viktig för många då man gärna investerar i lampor som är klassiska men likväl hållbara för miljön. När det gäller denna trend, handlar det främst om att försöka att byta ut detaljer i ditt hem istället för att konsumera nya produkter. Alternativt att du köper på andrahandsmarknaden. Det gör även att du lever mer hållbart och samtidigt sparar pengar. Här gäller det även att läsa mer om lampföretaget för att se om de har någon särskild miljöpolicy.