Världens 6 dyraste lampor

Hur mycket skulle du kunna tänka dig att betala för en lampa? Det beror väl på lampan skulle de flesta nog säga. De flesta av oss hade ryggat tillbaka inför priserna på de lampor som vi ska titta närmare på i det här inlägget. Den dyraste lampan på den här listan är visserligen fantastiskt vacker, men den kostar mer än vad de flesta människor i världen tjänar under en hel livstid.

När detta skrivs befinner vi oss i den årstid i Sverige då det är som kallast och mörkast. En tid då vi gärna gonar in oss i våra hem, omgivna av lampor och värme. Det innebär inte minst att de flestas elkonsumtion går upp. Energibolaget Göta Energi erbjuder ett smart elavtal som kallas Vintertrygg. Ett avtal som låter dig undvika elpristopparna som kan uppstå när du konsumerar som mest el. På tal om pristoppar, vad annars ska man kalla lamporna på denna lista?

6. Daum kristallkrona – $680 000

En unik kristallkrona i modernistisk stil bestående av 448 kristallrosor. Fransk design som är ett statement i varje hem, men du får betala för det.

5. Klassisk fransk ljuskrona för 48 ljus – $740 000

En nytillverkad ljuskrona som hämtat inspiration från det överdåd som rådde i Versailles under Louis XVs tid på tronen. Ljuskronan väger över 275 kilo och består mestadels av brons och glas.

4. Ljuskronan Salviati – $1 000 000

En ljuskrona i gotisk stil som designats av Giulio Salviati. Tillverkad i kristallglas under 1800-talet och den enda i sitt slag. Den har aldrig sålts på auktion men experter uppskattar lampans värde till minst 1 miljon dollar.

3. Wisteria (Tiffany Lamps) – $1 565 000

Tiffany-lampor hör till världens dyraste inredningsföremål. De är alltid fantastiskt välbyggda, detaljerat designade och väldigt sällsynta. Wisteria Lamp såldes för drygt 1,5 miljoner dollar på en auktion på Sothebys år 2010. Utropspriset låg på 600 000 dollar.

2. Ljuskronan i Kuwaiti Mall – $1 800 000

Världens näst dyraste lampa var denna ljuskrona som hänger i Kuwaitis köpcenter i Kuwait. Det ska dock sägas att lampan numera är förstörd. En missnöjd tonåring ska vid något tillfälle ha kastat en sko på lampan vilket fick den att rasa i golvet. Det hindrar den inte från att vara tidernas näst mest värdefulla lampa.

1. Pink Lotus (Tiffany Lamps) – $2 800 000

Förstaplatsen på listan innehas av ännu en lampa från Tiffany Lamps. Lampan som kallas för Pink Lotus är tillverkad av över 2000 handgjorda glasbitar som har satts samman på ett sätt som inte kan klassas som något annat än konst. Lampan såldes på en auktion i New York 1997 för 2,8 miljoner dollar vilket gör den till världens i särklass dyraste lampa.